Hoe kun je kalkaanslag verwijderen?

Hoe kun je kalkaanslag verwijderen?

Kalkaanslag is vaak lastig weg te krijgen, bijvoorbeeld op een glazen douchedeur of tegels in de douche. Je moet hier hard voor schrobben en soms lijkt het maar niet weg te gaan. Zeker als je niet regelmatig schoonmaakt, wordt het steeds moeilijker om de kalkaanslag weg te krijgen. Wij geven je een aantal tips om kalkaanslag goed en makkelijk te verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt kalkaanslag, zeker in apparaten, beter voorkomen dan genezen. Het kan namelijk soms erg moeilijk of onmogelijk zijn om kalkaanslag in apparaten te verwijderen. Je kunt dan een waterontharder Uden kopen. Dit is een apparaat dat kalk uit het leidingwater filtert, waardoor er zacht water door de kranen stroomt. Doordat kalk uit het water gefilterd wordt, heb je geen last meer van kalkaanslag. Hierdoor hoef je kalkaanslag niet te verwijderen uit apparaten, maar voorkom je de kalkaanslag juist.

Witte azijn of schoonmaakazijn

Witte azijn of schoonmaakazijn kan gebruikt worden als wondermiddel bij het verwijderen van verschillende soorten hardnekkige vlekken. Kalkaanslag is daar een goed voorbeeld van, bijvoorbeeld op kranen of de glazen douchedeur. Door een plantenspuit te vullen met tweederde water en een derde witte azijn of schoonmaakazijn, maak je een mengsel voor je glazen douchedeur. Je besproeit het volledige oppervlak met dit mengsel, laat het een kwartier inwerken en daarna spoel je het af met water. Gebruik ook een ruwe doek om het oppervlak te boenen en zorg voor voldoende ventilatie, zodat je niet teveel dampen van het mengsel inademt.

Je kunt voor de kranen in huis een microvezeldoekje of stukken keukenpapier in schoonmaakazijn of witte azijn doppen en dit aan de kraan ‘plakken’. Na een tijdje haal je het doekje eraf en is de kalk weg!

Cola als wondermiddel

Cola staat al bekend als een wondermiddel tegen buikpijn, maar wist je dat het ook helpt tegen kalkaanslag in je wc? Het beste kun je de cola voor het slapen in de wc schenken en het een nachtje laten staan. De volgende ochtend kun je het toilet doorspoelen en even schrobben. Je zult zien dat de kalkaanslag daarna verdwenen is!

gerelateerde berichten