Een ontbijt wat in de laatste jaren steeds populairder is geworden is het ontbijt: avocado toast. Hoe moet je dat nou maken en wat is er nou lekker bij op brood? Dat kunt u allemaal in dit artikel vinden.
Waar komt avocado on toast vandaan
Avocado on toast bestaat al een tijdje het kwam op de markt in de jaren 90. Avocado on toast komt oorspronkelijk uit Australië, waar het in de jaren ’90 populair werd als ontbijt- en brunch gerecht. De Australische chef-kok Bill Granger wordt vaak genoemd als een van de eersten die het gerecht bekend heeft gemaakt in zijn café in Sydney. Hoewel avocado al langer werd gegeten in landen zoals Mexico en Zuid-Amerika, werd de combinatie met toast vooral in hippe cafés in Australië en later in Californië een trend. In de jaren 2010 verspreidde het zich wereldwijd, vooral door de opkomst van sociale media en de groeiende interesse in gezonde voeding. Je kan het tegenwoordig in de meeste brunch menu’s in cafés over de hele wereld.
Hoe maak je avocado op toast?
Dit is een makkelijk maar lekker ontbijt in de ochtend. Je kunt het altijd aanpassen zoals jij het lekker vind maar dit is voor een basic avocado on toast:
Ingrediënten
- 1 rijpe avocado
- 1 snee brood
- ½ citroen
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
Stap 1: Kies een rijpe avocado
Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit.
Stap 2: Prakken of snijden
- Voor een smeuïge spread: Prak de avocado met een vork en meng met citroensap, zout en peper.
- Voor een luxere presentatie: Snijd de avocado in dunne plakjes en leg ze op de toast.
Stap 3: Rooster het brood
Rooster je brood goudbruin voor een knapperige textuur.
Stap 4: Beleg de toast
Smeer of leg de avocado op het geroosterde brood. Besprenkel eventueel met olijfolie voor extra smaak.
Stap 5: Voeg toppings toe (optioneel)
- Hartig: Gepocheerd ei, feta, gerookte zalm
- Pittig: Chilivlokken, sriracha, zwarte peper
- Knapperig: Sesamzaad, pijnboompitten, radijs
- Fris: Tomaat, komkommer, verse kruiden
Waar wordt het mee geserveerd?
Avocado on toast is een veelzijdig gerecht dat eenvoudig aan te passen is met verschillende toppings. Een gepocheerd ei, tomaat of feta zorgen voor een romige en hartige smaak, terwijl chilivlokken en sriracha een pittige kick geven. Voor extra eiwitten zijn gerookte zalm, spek of hummus populaire keuzes. Knapperige toevoegingen zoals pijnboompitten, sesamzaad of radijs geven textuur, terwijl een scheutje citroen of truffelolie de smaak versterkt. Serveer het op volkoren of zuurdesembrood voor een voedzame twist. Ieder zijn smaak is natuurlijk anders, dus ga vooral lekker experimenteren.
Eet smakelijk!