De fabels over zacht water en waterontharders

De fabels over zacht water en waterontharders

Heb jij je wel eens ingelezen over zacht water en waterontharders? Er gaan een aantal fabels rond over zacht water en waterontharders. Ben jij benieuwd welke verhalen niet waar zijn en wat er wel waar is over zacht water? Wij zetten een aantal fabeltjes op een rijtje en leggen uit of deze wel of niet waar zijn.

Onthard (zacht) water kun je niet drinken

Zacht water is zeker wel drinkbaar, anders zouden waterontharders bijna niet verkocht worden. Onthard water is volledig veilig voor consumptie, enkel de samenstelling van het water wordt veranderd. Calcium en magnesium in het water wordt omgezet in natrium. Je hoeft ook niet bang te zijn dat onthard water niet geschikt is voor een natriumarm dieet, want slechts 2% van de natrium consumptie komt voort uit waterontharding. Het kan overigens wel zo zijn dat je het zachte water anders vindt smaken, maar dit went vanzelf.

Een waterontharder is slecht voor de portemonnee

Het klopt dat een waterontharder een investering is voor je huis, in eerste instantie. Maar een waterontharder zal op langere termijn juist geld opleveren. Er zitten namelijk verschillende financiële voordelen aan de aanschaf van een waterontharder. Zo zorgt het zachte water ervoor dat apparaten minder snel stuk gaan, waardoor je minder snel nieuwe apparaten hoeft te kopen of moet betalen voor een reparatie. Daarnaast is zacht water veel beter voor de werking van schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten, zoals zeep, shampoo en bodylotion. Je hebt namelijk een kleinere hoeveelheid van de producten nodig voor een goed resultaat, waardoor de producten langer meegaan.

Water koken geeft hetzelfde effect als een waterontharder

Wanneer je water met een waterkoker kookt, zorgt dit ervoor dat het water zacht wordt. Deze methode werd dan ook vroeger gebruikt om kalk uit het water te halen. Toen werd het water voor de thee extra lang gekookt, om zo het water zachter te maken. De kalk hecht zich namelijk makkelijker aan oppervlakken wanneer het water verhit wordt. Het nadeel van deze methode, ten opzichte van een waterontharder, is dat je hierdoor meer kalkaanslag in de waterkoker krijgt. Water koken geeft dus wel hetzelfde effect, maar is minder goed voor je waterkoker.

gerelateerde berichten