Dooikorrels, een effectief alternatief voor strooizout

Dooikorrels, een effectief alternatief voor strooizout

De winter kan hard aankomen en strooizout is vaak het eerste wat we pakken om onze opritten en stoepen sneeuw- en ijsvrij te maken. Maar heb je ooit gehoord van dooikorrels als alternatief voor strooizout? In deze blog gaan we dieper in op wat dooikorrels precies zijn, hoe ze werken en waarom ze een effectief alternatief kunnen zijn voor strooizout.

Wat zijn dooikorrels en hoe werken ze?

Dooikorrels, ook wel calciumchloridekorrels genoemd, zijn een soort korrels die gemaakt zijn van calciumchloride. Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor strooizout om sneeuw en ijs te verwijderen van opritten, stoepen en wegen. In tegenstelling tot strooizout, dat werkt door het smelten van sneeuw en ijs door de lagere vriespunt te verlagen, werken dooikorrels door het absorberen van vocht uit de lucht en het omzetten van dit vocht in een oplossing die warmte afgeeft. Dit proces, dat ook wel “exotherme hydratatie” wordt genoemd, zorgt ervoor dat de dooikorrels de omgevings kou verlagen en daardoor helpen om sneeuw en ijs te verwijderen. Dooikorrels zijn ook effectiever dan strooizout bij lage temperaturen, omdat ze nog steeds hun smeltende werking behouden terwijl strooizout minder effectief wordt bij temperaturen onder -15°C.

Zijn dooikorrels beter voor het milieu?

Er zijn enkele redenen waarom dooikorrels beter zijn voor het milieu dan strooizout. Ten eerste, dooikorrels bevatten geen chloride, wat betekent dat ze geen schadelijke effecten hebben op het milieu wanneer ze in contact komen met water. Een zout strooier daarentegen kan leiden tot chlorideverontreiniging van grondwater en oppervlaktewater als het niet correct wordt opgeborgen of afgevoerd. Ten tweede, dooikorrels hebben minder impact op het milieu doordat ze minder vaak hoeven te worden gebruikt om hetzelfde effect te bereiken. Omdat ze meer smelten bij lagere temperaturen dan strooizout, hoeft er minder dooikorrels te worden gebruikt om dezelfde hoeveelheid sneeuw en ijs te verwijderen. Ten slotte kunnen dooikorrels gemakkelijk worden opgeruimd en opnieuw gebruikt, wat betekent dat er minder afval is en dat er minder nieuwe dooikorrels hoeven te worden gemaakt, wat op zijn beurt weer minder belasting op het milieu betekent.

Hoe gebruik je dooikorrels op je oprit en stoep?

Om dooikorrels op je oprit en stoep te gebruiken, volg je deze stappen:

  1. Verwijder eerst zoveel mogelijk sneeuw en ijs met een sneeuwschuiver of een ander gereedschap.
  2. Strooi de dooikorrels volgens de aanbevelingen van de fabrikant over de gewenste oppervlakken.
  3. Laat de dooikorrels enkele minuten werken om sneeuw en ijs te laten smelten.
  4. Verwijder eventueel resterende sneeuw en ijs met een sneeuwschuiver of ander gereedschap.
  5. Zorg ervoor dat je de dooikorrels op een veilige manier opslaat en afvoert volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

gerelateerde berichten