Kan ik mijn e-bike met accu buiten laten staan?

Kan ik mijn e-bike met accu buiten laten staan?

Er wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van de elektrische fiets. De fiets wordt niet alleen in de zomermaanden met aangename buitentemperatuur gebruikt, maar velen fietsen hiermee door weer en wind dagelijks naar hun werk. De e-bike kan fietstochten tijdens deze weersomstandigheden prima verdragen, maar is het ook verstandig om de fiets (met accu) continu buiten te laten staan? Of is het beter om deze binnen te stallen?

De e-bike is een stuk geavanceerder dan een normale fiets. Er zit een elektromotor, display en fietsaccu in verwerkt. Deze elektronische componenten kunnen doorgaans prima tegen een beetje opspattend water. De componenten zijn door de fabrikant als ‘spatwaterdicht’ afgeleverd. Dit betekent dat een regenbui geen probleem is, maar de accu is niet bestand tegen een grote hoeveelheid water. Het is dus verstandiger om de fiets met accu niet continu buiten te laten staan.

De fiets

De fiets kan door langere periodes buiten in de kou en regen gaan roesten. Het is aan te raden om de fiets in een schuur o.i.d. te stallen zodat deze beschermd is tegen het water en de kou. Mocht er geen mogelijkheid zijn om de e-bike binnen te stallen, zorg er dan wel voor dat deze onder een overkapping staat en beschermd wordt tegen neerslag. Als de fiets tijdelijk ergens buiten wordt gestald is het ook verstandig om het (afneembare) display binnen te bewaren.

De accu

De fietsaccu is het meest kwetsbare onderdeel van de fiets. De behuizing van de accu is standaard spatwaterdicht, maar een stortbui zal niet bevorderlijk zijn voor de conditie van de accu. Als de accu wordt blootgesteld aan een grote hoeveelheid water, dan is het toch mogelijk dat dit uiteindelijk binnentreedt en beschadiging oplevert.

Daarbij is de buitentemperatuur ook van invloed op de accucellen in de fietsaccu. Een hele lage (maar ook hele hoge) buitentemperatuur is schadelijk voor de accucellen en verkort de levensduur van je accu. De kans op een diepontlading (permanente beschadiging van de accucellen) is vooral groot als de accu leeg buiten wordt weggezet. Bij een diepontlading is het noodzakelijk om een nieuwe accu te kopen of kiezen voor fietsaccu revisie

Om dit te voorkomen zorg je er altijd voor dat de accu (met fiets) in de schuur wordt gestald of anders uit de fiets wordt gehaald en binnen op kamertemperatuur wordt bewaard. 

Kan ik mijn elektrische fiets met fietsaccu buiten laten staan?

Het antwoord is: nee. Het is beter voor de levensduur van je e-bike en de accu om deze binnen te stallen. Zo voorkom je schade (en daarmee onnodige kosten) en zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk met jouw e-bike kunt fietsen!

gerelateerde berichten