De Italiaanse keuken: culinaire tradities en authentieke gerechten

De Italiaanse keuken: culinaire tradities en authentieke gerechten

Pasta, lasagne, pizza, en tiramisu, wereldwijd zijn deze Italiaanse gerechten bijzonder geliefd. De Italiaanse keuken behoort zelfs tot de beroemdste en meest populairste keukens ter wereld. Voor Italianen is uitgebreid koken met passie, samenzijn met familie en vrienden, wijn drinken en eindeloos tafelen een onmisbaar onderdeel van de cultuur. Hun authentieke gerechten zijn dan ook met liefde gemaakt en altijd vers bereid, en met beste plaatselijke ingrediënten. Benieuwd naar de Italiaanse eetgewoonten? Lees dan verder! 

Ontbijt

Italianen zouden hun dag niet snel beginnen zoals wij, met een kommetje yoghurt met muesli, of met eieren en spek. Een kop koffie uit de automaat met koffiepads is in Italië ook uit den boze. Een Italiaan ontbijt meestal met verse cappuccino en een zoet broodje zoals een brioche of cornetto (croissant) bij het plaatselijke café. Italianen zijn kritisch op hun koffie en voor hen is het bereiden ervan dan ook een ware kunst. Het hete water moet direct na het malen van de koffiebonen worden opgeschonken, om geen smaak te verliezen. Cappuccino wordt in Italië alleen bij het ontbijt gedronken. Na elven is het gebruikelijk om een verse espresso te bestellen bij een plaatselijke bar.

Lunch

Je zult een Italiaan nooit een broodtrommel zien meenemen naar het werk. Lunchen doen ze in Italië voornamelijk buiten de deur. In een restaurant, en op zondag vaak bij de familie. Er wordt tussen half 1 en 3 uur s’ middags uitgebreid geluncht met twee of drie gangen. Als eerst antipasti, soep of een lichte pasta, vervolgens een vis of vleesgerecht, en als nagerecht een klein zoet gebakje met espresso. Vaak drinken Italianen espresso of mineraalwater bij het eten, maar ook wijn is een gebruikelijke toevoeging aan de mediterrane lunch. Er wordt dan ook niet raar opgekeken wanneer je bij de lunch een glas italiaanse witte wijn bestelt, zoals een heerlijke Soave of Pinot Grigio. 

Diner

Het diner in Italië is, net zoals de lunch, een ware culinaire ervaring. Italianen dineren vaak pas rond acht uur ‘s avonds, met een voor-, hoofd- en nagerecht. Ook tijdens het diner vloeit de wijn rijkelijk. Een echte smaakvolle Italiaanse rode wijn voor bij het diner is bijvoorbeeld een kruidige Chianti of een fruitige amarone wijn uit Noord Italië. 

Het uitgebreide diner begint met een antipasti: een koud voorgerecht. Denk bijvoorbeeld aan gazpacho of salade caprese. Vervolgens wordt een warm pastagerecht geserveerd met een lepeltje saus en een scheut olijfolie. Na de pasta volgt het hoofdgerecht. Meestal vis of vlees. Het diner wordt afgesloten met een espresso en een ‘dolce,’ oftewel, een ‘zoetje’. Denk bijvoorbeeld aan panna cotta of tiramisu. 

Je ziet de Italianen dus optimaal genieten en het maximale uit hun leven halen, door urenlang in de keuken te staan en uitgebreid te tafelen met hun dierbaren. Deze culinaire tradities vormen een onmisbaar onderdeel van hun dagelijks bestaan. 

gerelateerde berichten