Hoe lang kun je wijn bewaren?

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Wijn is er in enorm veel verschillende soorten en maten. Voor sommige wijnen is het belangrijk dat ze enkele jaren in de fles zitten om goed op smaak te komen. Voor andere wijnen is het belangrijk dat je ze binnen deze tijd al gedronken hebt om de echte smaak te proeven. Dit gaat echter altijd om gesloten wijnen. Als je een wijn geopend hebt, kun je hem veel minder lang in de wijnkast bewaren. Heb je nog geen goede bewaarkast voor de wijn? Kijk dan eens op de wijnkast webshop. In dit blog bericht willen we je graag meer vertellen over hoe lang je wijn kunt bewaren.

Wijn bewaren in een wijnbewaarkast

Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan wil je meerdere lekkere wijnen op voorraad hebben om uit te kunnen schenken. Een wijnbewaarkast is hiervoor een echte must have. Deze zorgt er namelijk voor dat je alle wijnen die je wilt bewaren op de juiste temperatuur kunt leggen. Er zijn ook wijnkasten met 2 zones verkrijgbaar. Op deze manier kun je enkele wijnen op een goede temperatuur bewaren, maar tegelijkertijd ook enkele wijnen koud leggen om direct in te kunnen schenken op het moment dat je bezoek krijgt.

Rode wijn lang bewaren

Een gesloten fles wijn gaat langer mee dan een geopende fles. Toch is het niet zo dat je een gesloten fles wijn eeuwig kunt bewaren. Als je een rode wijn wilt gaan bewaren, geldt over het algemeen dat deze 2 tot 6 jaar kunnen liggen. Hoe lang je de fles rode wijn precies kunt laten liggen, is afhankelijk van de wijn. Zo heeft bijvoorbeeld de zuurgraad, restsuiker, de tannines en het alcoholpercentage effect op de houdbaarheidsdatum van de wijn. Je ziet echter wel vaker dat een rode wijn bewaard wordt dan een witte wijn.

Witte wijn kort bewaren

Witte wijn wordt over het algemeen veel korter bewaard dan een rode wijn. Dit komt omdat een witte wijn vooral vaak wordt gebruikt als een frisse wijn. HIerdoor kan hij het beste binnen een jaar al gedronken worden. Ook geldt voor witte wijnen dat het afhankelijk is van de wijn hoe lang hij precies bewaard kan worden. Het maakt daarnaast niet uit of er een kurk of schroefdop op de fles zit. 

Een geopende fles wijn bewaren

Voor een geopende fles wijn is het echter anders. Deze kun je namelijk niet zo lang bewaren. Het is altijd afhankelijk van de precieze wijn, maar in de regel geldt dat je de wijn zo’n 3 tot 5 dagen kunt bewaren. Na deze tijd verliest de wijn zijn aroma’s en wordt de smaak minder lekker. Je drinkt de fles daarom altijd zo snel mogelijk leeg!

gerelateerde berichten