De beste pannen voor het koken op een inductieplaat

De beste pannen voor het koken op een inductieplaat

Het koken met een inductieplaat wordt in Nederland steeds populairder. Een groot deel van de nieuwbouwwoningen wordt meteen voorzien van een inductieplaat. Het is een stuk duurzamer dan het koken met gas, maar ook een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je niet zomaar iedere pan kunt gebruiken voor het koken op een inductieplaat. Welke pannen kun je dan wel gebruiken? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Waarom zijn niet alle pannen geschikt voor inductie?

We benoemden al dat niet alle pannen gebruikt kunnen worden voor het koken op een inductieplaat. Maar hoe komt dat eigenlijk? Pannen die niet geschikt zijn voor een inductieplaat, vervormen wanneer je ze hier toch op gebruikt. Daarnaast gaat de warmte die de plaat afgeeft verloren en is het ook slecht voor de inductieplaat. Wil je dus lang kunnen doen met je inductieplaat, dan moet je gebruik maken van speciale inductie pannen.

Hoe werkt een inductieplaat?

Om goed te begrijpen waarom je speciale pannen nodig hebt, moet je begrijpen hoe een inductieplaat werkt. Zo’n plaat maakt namelijk gebruik van magnetische velden om een pan te verwarmen. Dit werkt alleen goed als de pan die je gebruikt een vlakke bodem heeft en magnetiseerbaar is. Je kunt op meerdere manieren testen of een pan geschikt is voor het koken op een inductiefornuis.

Manier 1: De magneettest

Om te testen of een pan magnetiseerbaar is, kun je een magneetje op de bodem van de pan leggen. Als deze blijft plakken, betekent dit dat de bodem van de pan magnetiseerbaar is en dat je hem dus kunt gebruiken op een inductieplaat.

Manier 2: Testen op een vlakke bodem

Het is dus ook belangrijk dat de bodem van de pan volledig vlak is, wil je hem gebruiken voor een inductieplaat. Ook dit kun je eenvoudig testen. Zet de pan ondersteboven neer en leg er een liniaal of waterpas op. Zo zie je snel genoeg of de bodem van de pan echt vlak is. Het is wel handig om dit zowel op de binnenkant als de buitenkant van de bodem te doen, zodat je zeker weet dat hij echt vlak is.

Komt jouw pan door allebei de tests heen? Dan kun je hem gewoon gebruiken om te koken op een inductieplaat!

Het materiaal van jouw inductie pan

Inductie pannen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest gebruikte materialen zijn RVS, gietijzer en aluminium. De materiaalkeuze is erg belangrijk voor de kookeigenschappen van een pan. RVS wordt het meest gekozen omdat het relatief goedkoop is en omdat je het eenvoudig schoon kunt maken. Daarnaast kun je deze pannen gewoon in de vaatwasser doen.

gerelateerde berichten