Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Anno 2023 wordt het steeds belangrijker dat we een duurzame manier van leven mogelijk maken. Dit heeft alles te maken met fossiele brandstoffen die opraken en de CO2-uitstoot die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, met alle gevolgen van dien. In dit artikel bespreken we verschillende opties van verduurzaming, zodat jij, jouw kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van een schone aarde en een comfortabel leven.  

Zonnepanelen leggen

Een goede manier om je huis te verduurzamen, is door zonnepanelen op het dak te laten leggen. Zonnepanelen wekken zogenaamde groene stroom op, wat betekent dat er geen CO2-uitstoot plaatsvindt. Doordat de overheid in het Klimaatakkoord heeft vastgesteld dat we per 2035 zo fossielvrij mogelijk moeten gaan leven, is jouw huis met zonnepanelen toekomstbestendig. Dat verhoogt de waarde van jouw woning aanzienlijk, wat gunstig uitpakt bij een eventuele verkoop. Je hebt de investering binnen een paar jaar terugverdiend, omdat je minder geld kwijt bent aan de energierekening. Zo zijn zonnepanelen dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Om de aanschaf van zonnepanelen voor iedereen aantrekkelijk te maken, kun je als particulier tot en met eind 2023 21% btw terugvragen op jouw zonnepanelen. Wanneer je wilt genieten van een extra subsidie, laat jouw zonnepanelen dan registreren als onderneming. Doordat je jouw eigen energie opwekt, ziet de belastingdienst jou als een klein bedrijf, ondanks dat je in het dagelijks leven geen ondernemer bent.

Heb je wel een bedrijf, zoals een kantoorpand, een magazijn of een boerderij? Dan zijn er tal van regelingen die het kopen van zonnepanelen een stuk goedkoper maken. Je kunt van 28 tot 50 procent aan belasting terugvragen op jouw zonnepanelen, afhankelijk van de regeling die je aangevraagd hebt. Kleingebruikers kunnen aanspraak maken op regelingen zoals de KIA en EIA; voor grootgebruikers is er de SDE subsidie. Het is het zeker waard om je goed te verdiepen in deze regelingen, zodat je geniet van extra fiscaal voordeel op jouw zonnepanelen.

Elektrisch verwarmen: weg met gas!

Wist je dat we tegenwoordig ons huis optimaal kunnen verwarmen zonder gas? Er zijn verschillende manieren waarop we ons huis elektrisch kunnen verwarmen. Zo kunnen we vloerverwarming laten plaatsen, waarmee de woning snel opgewarmd wordt. Let er wel op dat vloerverwarming veel energie kost; reken dus goed uit of dit een voordelige optie voor je is.

Een kostenbesparende manier om jouw huis te verwarmen, is door middel van infraroodpanelen. Deze werken op stroom, zijn gemakkelijk te installeren en hoeven maar kort aangezet te worden om het huis te voorzien van een aangename temperatuur. De panelen kunnen in elke ruimte worden geïnstalleerd, van woonkamer tot badkamer. Infrarood verwarmt de mensen en objecten in het huis, waardoor de warmte weerkaatst wordt tussen object en paneel. De warmte stijgt niet op en verdwijnt daardoor niet door kieren, gaten en het dak.

Een nieuwe manier van koken

Wil je optimale verduurzaming van het huis, dan kies je ervoor om het gasstel te vervangen. We kunnen al jaren elektrisch koken en tegenwoordig hebben we een manier van koken ontdekt die niet alleen snel en praktisch is, maar ook nog eens goed is voor de aarde en je energierekening. Inductie werkt weliswaar op stroom, maar wint het verreweg van de elektrische kookplaat. Inductie wordt namelijk veel sneller warm en verwarmt alleen je pan, in plaats van het gehele oppervlak. De warmte wordt hierdoor beter geconcentreerd, dus jouw eten is sneller klaar dan wanneer je gebruik maakt van een elektrische kookplaat of een gaskookplaat. De pitten koelen ook snel af, dus dankzij inductie ben je binnen no time klaar in de keuken en bespaar je een hoop energieverbruik. Wist je dat de kookplaat zichzelf uitschakelt zodra je de pan weghaalt? Zo verbruik je dus nooit onnodig energie, omdat je vergeet het boeltje uit te zetten. 

Combineer verschillende mogelijkheden

Alle genoemde opties kun je met elkaar combineren. Laat zonnepanelen plaatsen en je wekt zelf je eigen stroom op, wat een stuk goedkoper is dan stroom verbruiken door middel van de energieleverancier. Zorg vervolgens voor een verwarming die werkt op elektriciteit en een inductiekookplaat en je hebt alles uit je verduurzaming gehaald dat erin zit. Dat zijn nou nog eens slimme investeringen! Zonnepanelen Brabant levert onder andere zonnepanelen in Roosendaal,Oud-Gastel, Bergen op Zoom en Etten-Leur.

gerelateerde berichten