Waarom je het dak goed moet onderhouden

Waarom je het dak goed moet onderhouden

Regelmatig dakonderhoud is een belangrijk onderdeel van het huishouden dat vaak wordt vergeten. Het is een lastige klus die veel tijd vraagt en wellicht weet je niet waar je precies op moet letten. In dit artikel lees je waarom dakonderhoud zo belangrijk is en hoe je dat kunt doen.

Mos op het dak verwijderen

Een belangrijke reden waarom je jouw dak goed moet onderhouden, is zodat je mossen die erop groeien kunt verwijderen. Mos op je dakpannen zorgt ervoor dat het dak lang vochtig blijft en kunnen vorstschade veroorzaken. De wortels van het mos verankeren in de dakbedekking; als het gaat vriezen, zetten de wortels uit en veroorzaken ze schade. Dakpannen, leipannen, golfplaten en shingles kunnen hierdoor kapot gaan. 

Schade op tijd constateren

Door je dak te controleren en goed schoon te houden heb je de mogelijkheid om eventuele schade zoals scheuren of loszittende dakpannen op tijd te herkennen. Heeft het gestormd of is er veel regen gevallen? Dan is het slim om te kijken of al het water weggelopen is, er geen takken op het dak liggen en geen dakschade is ontstaan. Door er op tijd bij te zijn, voorkom je een hoop nare gevolgen zoals lekkages. Heb je schade geconstateerd? Laat het dan direct repareren door professionals zoals MVH Dakwerken Breda.

Hoe vaak controleren?

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om onderhoud aan je dak uit te voeren, vraag je je wellicht af hoe vaak je dit dan het beste kunt doen. Je doet er goed aan om twee keer paar je dak te controleren en eventueel schoon te maken; zowel de winter als de zomer kan schade aanrichten. In de zomer kan het dak door hitte zacht worden en in de winter versplintert een dak snel wanneer het kouder dan 15 graden Celcius wordt. Het onderhoud voer je daarom het beste in het voor- en najaar uit. De controle kun je eventueel laten door vakmensen; zo weet je zeker dat goed gebeurt.

gerelateerde berichten