Waar vind ik het juiste hout voor mijn openhaard?

Waar vind ik het juiste hout voor mijn openhaard?

Wanneer je hout gaat stoken is het belangrijk om dat met de juiste houtsoort te doen. Zo voorkom je dat er veel rook ontstaat, te veel fijnstof en koolstofmonoxide de lucht in gaat en je een vieze geur de wijk in verspreid. Waar je goede houtsoorten voor jouw kachel kunt kopen, dat lees je hier.

Een lokale leverancier

Haardhout kun je kopen bij een lokale houtleverancier in (de buurt van) de stad of het dorp waar je woont. Het hout wordt door de leverancier uit de omgeving verzameld, gekloofd en vervolgens per kuub verkocht. De lokale houtleverancier brengt het hout dan naar je toe. Om rekening mee te houden: je dient het hout zelf te stapelen en te laten drogen. Dat is nog zo makkelijk niet, je moet het hout dusdanig stapelen dat er wind doorheen komt. Doe je dat niet, dan blijft het hout nat en heb je kans op schimmelvorming.

Bestellen bij een groothandel

Wil je graag hout dat al gedroogd is? Dan doe je er goed aan om te bestellen bij een groothandel in brandhout. Openhaardhout bestellen bij Golden Flame is erg makkelijk; ze hebben een breed assortiment van het juiste hout dat ook nog eens goed is voor de levensduur van de openhaard. Wanneer je bij een groothandel bestelt, weet je zeker dat je altijd hout van de beste kwaliteit krijgt. Daarnaast kunnen ze je voorzien van advies, ben je zeker van een scherpe prijs en kun je het laten leveren wanneer het jou uitkomt.  

Hout krijgen bij staatsbosbeheer

Waar je vroeger direct via staatsbosbeheer haardhout kon kopen, kan dat nu alleen via groothandelaren die hout aanbieden met het FSCĀ® keurmerk, zoals Golden Flame. Dankzij het keurmerk, gebruik je hout dat op een verantwoorde manier is gekapt. Dat betekent dat er voor elke boom die gekapt wordt, een nieuwe boom voor wordt teruggeplant. Een kleine kanttekening bij deze optie: vanaf 2025 zal het staatsbosbeheer geen hout meer aan bedrijven leveren om te verkopen als brandhout; ze willen de CO2-uitstoot zo veel mogelijk beperken ten behoeve van het milieu. 

gerelateerde berichten