Zo richt je de perfecte kleine keuken in

Zo richt je de perfecte kleine keuken in

Niet iedereen heeft een balzaal van een keuken. De meeste woningen hebben een relatief klein oppervlak voor de keuken. Dat kan best een uitdaging geven als je de keuken in wilt richten. Want hoe maak je zo slim mogelijk gebruik van het oppervlak, hoe houd je voldoende bewegingsruimte en waar laat je de spullen die eigenlijk niet passen?

Met deze tips richt je slim een kleine keuken in.

Kies voor lichte kleuren

Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken. Lichte kleuren hebben het tegenovergestelde effect. Door te kiezen voor lichte tinten maak je een kleine keuken dus optisch groter. Dat wil niet zeggen dat alles wit moet zijn, dat komt op veel mensen ook een beetje saai over. Gebroken wit, crème, beige, lichtgrijs of pastelgroen zijn ook goede keuzes. Hoogglans kleuren reflecteren het licht, waardoor een ruimte nog groter lijkt.

Daarmee heb je de basis voor de rest van de keuken en kun je spelen met kleuraccenten. Een rode waterkoker bijvoorbeeld, oranje voorraadpotjes of blauwe raamdecoratie.

Kies voor greeploos

Een greeploze keuken heeft geen uitstekende delen waar je omheen moet lopen om er niet tegen aan te stoten. Bovendien versterkt een greeploze keuken een strak lijnenspel, en strakke lijnen laten een ruimte groter lijken en geven een keuken ene rustige uitstraling.

Kijk naar combinaties

Wat kun je combineren zodat je één in plaats van twee apparaten hebt? Een oven met ingebouwde magnetron bijvoorbeeld, of een koelkast met geïntegreerde diepvriezer. Ook een kokendwaterkraan die de waterkoker vervangt is een optie.

Zo richt je de perfecte kleine keuken in

Kies voldoende opbergruimte

Waar laat je alle potten en pannen en het bestek? Om een rustige sfeer te houden in de keuken berg je alles op achter gesloten deurtjes. Een rommelige keuken lijkt al snel kleiner. Kies bijvoorbeeld voor een wand met een plafondhoge kast of een carroussel kast in een hoekkeuken. Wil je toch wat keukenspullen in het zicht houden, bijvoorbeeld omdat je ze regelmatig nodig hebt?? Kies dan voor een aantal wandplanken waar je de grotere spullen op zet.

Kies voor goed licht

Daglicht is het beste licht dat je in een keuken kunt hebben. Dat betekent ook dat je soms het licht wilt weren, bijvoorbeeld als het warm is buiten en de zon fel schijnt. Wil je vrijheid in het bepalen van de lichtinval en de mate van privacy, dan kies je voor top down bottom up gordijnen. Dit zijn plissé gordijnen waarvan je de boven- en de onderkant kunt bedienen, en daarmee banen op het raam creëert.

Als aanvulling op natuurlijk lichtinval kies je voor dimbare spotjes. De spotjes richt je flexibel zodat je geen donkere hoekjes in de keuken hebt. Door te kiezen voor dimbaar licht bepaal je zelf de sfeer in de keuken. Ben je bijvoorbeeld aan het koken dan zet je het licht wat feller. Ben je niet bezig in de keuken maar wil je er ook geen donkeren hoek van maken, dan dim je de verlichting tot sfeerlicht.

gerelateerde berichten