Magazijninrichting moeilijk? Deze tips maken het je makkelijk!

Magazijninrichting moeilijk? Deze tips maken het je makkelijk!

Heb je een magazijn voor jouw winkel, webshop of ander bedrijf? Dan kan het efficiënt inrichten van het magazijn een lastige klus zijn. We helpen je graag op weg en daarom geven we in dit artikel verschillende tips; zo heb jij binnen de kortste keren een praktische magazijninrichting waar je veel profijt van hebt.

Benut je ruimte

Een belangrijk onderdeel van het praktisch inrichten van jouw magazijn, is het optimaal benutten van alle ruimte die je hebt. Dat kan soms moeilijk te zien zijn wanneer het magazijn nog leeg staat of wanneer je de inrichting op de schop wilt gooien. De totale ruimte van je magazijn benutten, doe je onder andere door het plaatsen van magazijnstellingen die aansluiten bij de producten die je verkoopt. Heb je bijvoorbeeld veel dezelfde producten? Dan kan een inrijstelling een handige manier zijn om je magazijn in te richten. Het werkt met een last in – first out-systeem; de chauffeur van de heftruck kan gemakkelijk de stelling in en uit rijden, de pallets pakken en verplaatsen. Doordat je alle producten op één plaats opslaat en medewerkers er makkelijk en snel bij kunnen, benut je alle ruimte van het magazijn én biedt je een efficiënte werkwijze aan de medewerkers.

Een andere manier om alles uit de ruimte die je hebt te halen, is door het plaatsen van een mezzanine, ook wel een tussenvloer genoemd. Wanneer je een magazijn met een hoog plafond hebt, kun je er heel makkelijk een extra vloer plaatsen waar je veel extra producten kwijt kunt of een kantoor weg kunt zetten. Dankzij een mezzanine kun je snel jouw magazijn uitbreiden en meer omzet draaien – handig!

Efficiënte opslag

We hadden het net al over een praktische inrichting dankzij verschillende magazijnstellingen en hebben de inrijstelling besproken. Er zijn echter nog veel meer magazijnstellingen en andere manieren om een efficiënte opslag te bewerkstelligen. Zo kun je ook kiezen voor een grootvakstelling, waarin je veel en grote producten kwijt kunt. Wil je deze stelling optimaal benutten, dan kun je verschillende soorten bakken en kratten aanschaffen waarin je allerlei kleine producten in kunt opslaan. Stapelbakken zijn daar een goed voorbeeld van; het voordeel hiervan is dat je ze op elkaar kunt stapelen en zo bulkopslag kunt realiseren.

Verkoop je producten die lastig op te slaan zijn in vakken, bakken en kratten? Dan kan een confectiestelling uitkomst bieden; je kunt producten er gemakkelijk in ophangen. Met een confectiestelling in huis creëer je een hoge opslagcapaciteit, overzicht en kun je de producten ook nog eens makkelijk pakken.

Logische looproutes

Bij een goede magazijninrichting horen ook efficiënte picking- en looproutes. Dit is misschien nog wel het lastigste aan het inrichten van het magazijn; je moet een goed beeld hebben van alle producten die er opgeslagen worden en een logisch systeem bedenken. Zo kun je kiezen voor een systeem waarbij er op product wordt gepickt; dan leg je bijvoorbeeld alle producten die gelijk zijn aan elkaar of die vaak samen besteld worden bij elkaar. Op die manier kunnen er sneller pakketten worden samengesteld en kun je klanten een vluchtige levering bieden. 

Met andere woorden: door logische routes te bewerkstelligen en efficiënte opslag te creëren, kunnen medewerkers sneller en makkelijker hun werk doen. Dat verhoogt de productiviteit aanzienlijk, waardoor er meer producten verzonden kunnen worden en de omzet stijgt. Om een dergelijke looproute te realiseren, kun je samen met medewerkers in gesprek gaan en vragen om tips; over het algemeen weten de orderpickers goed wat er nodig is om zo snel mogelijk bij de juiste producten te komen in het magazijn. Een goede magazijninrichting doe je met zijn allen!

gerelateerde berichten