Heb je last van een wrat? Het is altijd vervelend om hier last van te hebben en het liefst wil je er zo snel mogelijk iets aan doen om de wrat weer snel te laten verdwijnen. Een wrat is een knobbeltje wat ruw en hard aanvoelt. Ze kunnen op elke plek op je lijf opduiken maar meestal zitten ze op de handen en voeten. Heb je een wrat onder op je voet, dan kan dit erg pijnlijk zijn. Je moet tenslotte de hele dag op je voet lopen en je voelt de wrat constant pijn doen. Wat is de beste wrattenverwijderaar en waar kun je het kopen?
Hoe worden wratten veroorzaakt
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Het virus heet het humaan papillomavirus. Als jouw huid in contact komt met dit virus dan kun je een wrat krijgen. Niet alle mensen krijgen een wrat van dit virus. Waarom dit is, dat is niet bekend. Het is haast onmogelijk om niet in contact te komen met het virus omdat het overal voor komt. Wratten en puistjes komen ook vaker voor bij vrouwen in de overgang. Gelukkig kun je een wrattenmiddel kopen waardoor de wrat weer snel weg is.
Wratten kunnen geen kwaad
Gelukkig maar, het is niet leuk om een wrat te hebben en het staat ook niet mooi maar een wrat kan geen kwaad. Je hoeft er dus niet per se iets aan te doen. Als je eenmaal een wrat hebt kun je er meer krijgen. Het is lastig maar je kunt het beste van de wrat afblijven. Peuteren of bijten is niet slim want daarmee kun je de besmetting verspreiden over de rest van je lichaam. Heb je last van de wrat dan kun je een anti wrat middel kopen. Voetwratten kunnen pijn doen als je op je voet moet staan of moet lopen. Het is fijn om te weten dat je geen litteken overhoudt aan een wrat.
Afwachten of toch ingrijpen
Als je geen last hebt van de wrat dan hoef je in feite niets te doen. Je kunt gewoon afwachten. Wil je er echter wel iets aan doen dan kun je thuja wratten tinctuur aanschaffen. Er zijn diverse merken die dit verkopen en het een is niet beter dan het ander. Je stipt gewoon de wrat aan met het middel. De gebruiksaanwijzing vind je op de verpakking of op het flesje. Het is zeer eenvoudig om aan te brengen.
De helft van de wratten verdwijnen gewoon binnen een jaar. Je hebt uitzonderingen van een paar jaar of wratten die helemaal niet lijken te verdwijnen. De een is er eerder af dan de ander. Je kunt dus zelf naar de winkel gaan en een antiwrattenmiddel aanschaffen. Vind je dit toch een beetje eng dan kun je ook naar de huisarts gaan om te vragen of hij er iets aan kan doen.
De meeste huisartsen hebben een wratten-spreekuur. De dokter ontvangt dan mensen die last hebben van wratten en stipt bij de patiënten de aangedane plek aan met vloeibare stikstof. De wrat krimpt door de bevriezing en verdwijnt na een poosje. Gebeurt dit niet moet de behandeling herhaald worden net zo lang tot de wrat weg is.
Hou er wel rekening mee dat het behandelen van de wrat vaak meer klachten geeft dan de wrat zelf. Is een wrat opengesprongen bedek de plek dan met een gaasje of met een pleister want het vocht dat uit het wondje komt is erg besmettelijk.