Gordijnen schoonmaken – 6 praktische tips

Gordijnen schoonmaken - 6 praktische tips

Elke dag doen gordijnen hun goede werk maar vangen wel stof en vuil. Schoonmaken, dus. Kunnen alle gordijnen echter wel gemakkelijk gereinigd? Bekend is dat transparante en semi-transparante gordijnen zeer goed wasbaar zijn. Maar dat geldt niet voor vaste gordijnen. De stoffen van deze gordijnen krimpen vaak in de was. En hoe zit het met rolgordijnen; kun of moet je die ook schoonmaken? Om je raambekleding tip-top te houden en die toch veilig schoon te maken, geeft deze blog je zes waardevolle tips.

1. Vermijd krimpen van vaste gordijnen

Je kleding heeft soms last van krimp en kan na een wasmachinebeurt wat kleiner uit de trommel komen. Gordijnen kunnen datzelfde euvel ook zeker hebben. Vooral gordijnen met de volgende stoffen hebben last van krimpneigingen:

• polyester
• katoen
• linnen
• acryl
• viscose

Vaak hebben deze stoffen een behandeling gehad met een finishlaagje dat stof en vuil weert. De noodzaak om vaste gordijnen regelmatig te wassen is daarom niet hoog. Doe je het een keer, dan kun je kiezen uit handmatig of machinaal wassen. Voor beide opties geldt dat je zuinig om moet gaan met het wasproduct. Gordijnen en veel wasmiddel is geen goede combinatie. Na het wassen dienen de gordijnen niet te worden uitgewrongen. Droog ze gewoon nat, buiten, op een droogrek of aan een droogpaal in de tuin. Dit voorkomt kreukvorming in je gordijnen. De kreuken die je wel ziet verdwijnen snel bij het drogen. Linnen gordijnen hang je niet buiten op want die zijn UV-gevoelig. Sowieso moet je bij het schoonmaken van linnen gordijnen heel voorzichtig zijn. De dry cleaning methode past het best bij linnen. Daarvoor moet je ze naar een stomerij brengen.

2. Het wolprogramma is leidend bij vaste gordijnen

Gaat de wasmachine aan het werk met je gordijnen? Stop je machine dan niet vol. Een overvolle machine kan schuurplekken veroorzaken. Zo verslijten de gordijnen sneller dan nodig. Was op een lage temperatuur en niet heter dan 30o. Kies voor het wolprogramma op de wasmachine. Zit die stand er niet op, selecteer dan een programma zonder droogzwieren. Gordijnen zijn vatbaar voor schade als je wasmachine gaat centrifugeren. Het mag duidelijk zijn dat aanhangsels aan je gordijnen (haakjes, loodjes) niet mee moeten gewassen. Dan kan namelijk én de stof schade krijgen én je wastrommel. Soms zitten de haakjes vast; dan kunnen ze nog ingepakt met bijvoorbeeld een wit washandje, een witte veter of een witte sok; houd die met een elastiek om de haakjes heen.

3. Het verhelpen van kreukels van vaste gordijnen

Je komt ze soms tegen: kreukels in je pas gewassen gordijnen. Ophangen om te drogen helpt vaak. Veel gordijnen zijn tegenwoordig voorzien van een kreukvrije finish. Gedroogde gordijnen die nog wat kreukels laten zien kunnen gewoon opgehangen en na enkele weken zijn de rimpels verdwenen. Zijn ze er dan nog steeds? Ga dan even met een plantenspuit met water langs de kreukels om die te bevochtigen. Is het resultaat na het drogen nog steeds niet kreukelvrij? Dan rest nog de mogelijkheid om de gordijnen te stomen terwijl ze hangen. Weer voorzichtig met een strijkijzer want veel gordijnen verdragen hoge temperaturen slecht.

Gordijnen schoonmaken - 6 praktische tips

4. Schoonmaken van vaste gordijnen

Je kent ze vast wel: rokersgordijnen. Maar gordijnen nemen niet alleen luchtjes aan van sigaretten en sigaren. Ook je wasemkap heeft het soms moeilijk met het wegzuigen van kookluchtjes. Die belanden zo ook in je gordijnen. Om die luchtjes weg te krijgen hoef je niet beslist je gordijnen een wasbeurt te geven. Wacht op een mistige dag en hang je gordijnen dan een hele tijd buiten. De natuur helpt je dan om je gordijnen weer fris te laten ruiken. Te sterke geurtjes zijn dan vaak verdwenen. Merk je dat de gordijnen ook wat stoffig zijn? Haal dan je stofzuiger erbij en zet die op de laagste stand. Met lichte bewegingen over de gordijnstof zuig je zo stofresten weg. Gebruik wel als opzetstuk de zachte borstel!

5. Schoonmaken van vouwgordijnen

Elke week even met de plumeau of een doek langs je vouwgordijn gaan, daarmee is de stof snel weg. Gebruik geen statische doek want dan wrijf je de stof gewoon naar een andere plek weer op het gordijn. Een stofzuiger met zachte borstelkop krijgt je vouwgordijn ook goed stofvrij; je borstelkop moet dan natuurlijk wel eerst helemaal schoon zijn. Anders is het als je vouwgordijn vlekken toont. Een plumeau helpt dan niet. De eerste hulp is dan een vochtige doek. Geeft dat ook geen goed resultaat? Dan moet je gaan wassen. Is demonteren moeilijk of onmogelijk? Dan moet je een professional inschakelen.

6. Rolgordijnen reinigen

Een keer per kwartaal is genoeg om je rolgordijnen schoon te houden. Dat kan met de stofzuiger of met een plumeau. Bij verontreinigingen (vliegenpoep) werk je met een microvezel doek, wat lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel (niet synthetisch!). 

gerelateerde berichten