Wat kun je doen tegen een vochtige kruipruimte?

Wat kun je doen tegen een vochtige kruipruimte?

Heb je een eigen woning en merk je dat je er veel vocht in de kruipruimte zit? Dan is het verstandig om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. De vocht in de kruipruimte kan er namelijk voor zorgen dat het huis aangetast wordt. Het vocht kan in de woning kruipen en in het hout gaan zitten. Vervolgens kan er schimmel ontstaan. Deze schimmel kan zorgen voor houtrot, waardoor het hout zwak wordt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. In dit blog bericht leggen we je uit hoe je met kruipruimte ventilatie een vochtige kruipruimte voorkomt.

Heeft ieder huis een kruipruimte?

In Nederland zijn de meeste huizen voorzien van een kruipruimte. Deze is ongeveer een halve meter groot en bevindt zich onder de woning. De kruipruimte werd onder oudere huizen voornamelijk gebouwd zodat het hout niet in contact zou staan met de grond. Tegenwoordig is het echter zo dat huizen op beton worden geplaatst. De kruipruimte dient er dan voor zodat men nog makkelijk bij de leidingen kan. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je woning een kruipruimte heeft, maar de kans is groot van wel.

Wat doe je tegen een vochtige kruipruimte?

Een vochtige kruipruimte kan grote gevolgen hebben. Gelukkig kunnen we er al snel iets tegen doen. Kruipruimte ventilatie zorgt er namelijk voor dat de kruipruimte veel minder vochtig wordt, waardoor je huis er geen last van krijgt. Dit komt doordat de luchtvochtigheid daalt. De lucht krijgt door het plaatsen van een ventilatie namelijk een uitweg naar buiten. Hierdoor kan het vocht niet meer in het huis trekken. Ook krijgt schimmel zo geen schijn van kans meer. De schimmel ontstaat namelijk alleen bij een windstille omgeving met een luchtvochtigheid van 70% of meer. Op het moment dat je de vochtige lucht weg laat komen, wordt de totale luchtvochtigheid verlaagt en is het ook niet meer windstil. Hierdoor krijgt de schimmel geen kans meer om te groeien.  

Wat zijn de voordelen van kruipruimte ventilatie?

Kruipruimte ventilatie heeft verschillende voordelen voor de kruipruimte. Allereerst zorgt een goede ventilatie ervoor dat er minder vocht in de kruipruimte komt. Dit heeft als voordeel dat schimmel niet kan groeien. Daarnaast wordt de kans ook minder dat de leidingen onder de woning aangetast worden. Deze kunnen namelijk ook door het vocht gaan roesten. 

Hoe wordt kruipruimte ventilatie aangelegd?

De ventilatie wordt geplaatst door roosters in de muren boven de grond te plaatsen. Vervolgens worden er buizen naar de kruipruimte gelegd en ontstaat er een doorgang voor lucht. De meeste huizen hebben ongeveer 4 tot 6 ventilatieroosters voor de kruipruimte. Raadpleeg hier altijd een professional voor, aangezien het aantal roosters per woning kan verschillen.

gerelateerde berichten