Waarom carnaval vieren in Oeteldonk?

Waarom carnaval vieren in Oeteldonk?

Carnaval is voor veel mensen het beste feestje van het jaar. Carnaval wordt voornamelijk in het zuiden van het land gevierd, waarin de provincies Noord-Brabant en Limburg enkele dagen helemaal op zijn kop staan. Tijdens deze dagen is het natuurlijk erg leuk om carnaval te gaan vieren. Wil jij ook gaan carnavallen? Dan is Oeteldonk the place to be! Zorg er wel voor dat je de juiste outfit aan hebt. Bij Oeteldonkstijl kun je terecht voor de beste Oeteldonk items. Maar waarom moet je carnaval vieren in Oeteldonk? Wij leggen het je graag uit!

Een bijzondere carnavalsstad

Als je op zoek bent naar een leuke plek om carnaval te vieren, staat Oeteldonk bij veel mensen hoog op het lijstje. Dit komt omdat Oeteldonk een zeer grote carnavalsstad is. Dit komt voornamelijk door de tradities die er al 133 jaar zijn! Zo is het carnaval vieren in de stad niet wat anders dan in de andere steden. Je gaat bijvoorbeeld geen Alaaf horen in Oeteldonk. Hoor je het toch ergens in de stad? Dan weet je dat je te maken hebt met iemand die niet uit Oeteldonk komt! De klederdracht in de stad is ook anders dan andere steden. Iedereen kleedt zichzelf in een boerenkiel die vervolgens wordt versierd met Oeteldonk emblemen, kikkers en de kleuren rood-wit-geel. 

De Oeteldonkse intocht en optocht zijn een must!

Als je met carnaval naar Oeteldonk gaat, zijn de carnavals intocht en optocht iets wat je zeker niet kunt missen. De grote evenementen worden ieder jaar tijdens carnaval georganiseerd in de stad. Als eerste is er de intocht. Hier worden de Prins en zijn adjudant op carnavalszondag om 11.11 onthaald op het station. Nadat er enkele formaliteiten en tradities zijn gedaan, komt er een intocht naar de stad. Hiermee is carnaval officieel afgetrapt. De intocht kun je gratis meelopen en er mag geen gemotoriseerd verkeer aan deelnemen. Vervolgens loopt de stoet naar het stadhuis voor een officiële ambt ketenoverdracht. De volgende dag is de optocht in de stad. Tijdens de optocht rijden grote wagens door de stad waar je naar kunt kijken. De Oeteldonkse optocht trekt jaarlijks ongeveer 100.000 bezoekers! Dat wordt natuurlijk een groot feest!

Eerder carnaval vieren met D’n Elfde!

Kun je echter niet wachten totdat het carnaval is? Dan is er ook de mogelijkheid om nog eerder te beginnen met feesten. Op 11 november om precies 11.11 uur wordt het carnavalsseizoen namelijk al geopend. Tijdens deze dag trekken alle carnavalsvierders voor één dag de stad in om feest te vieren. Als je niet kan wachten tot de echte carnavalsdagen, is deze dag dan ook een zeer leuke dag om kennis te maken met carnaval!

gerelateerde berichten