Kleien

Kleien

Kleien, of boetseren, is erg leuk om te doen. Misschien vind je het een beetje oubollig klinken en weet je niet of het iets voor jou is, maar kleien is juist hartstikke leuk om te doen. Wie vindt het nu niet lekker om met je handen in een klomp klei lekker te kneden? Het is allang niet meer alleen een hobby voor kinderen. Veel volwassenen hebben deze hobby ontdekt en maken de leukste, trendy accessoires. Voorbeelden klei vind je in leuke boekjes of gewoon op het internet.

Kleien is rustgevend

Kleien is rustgevend, bevordert je creativiteit en levert ook nog eens leuke creaties op die je in je interieur kunt toepassen. Koop gewoon eens een klomp klei, de nodige kleitools en bereid je voor op een middagje creatief bezig zijn. Je kunt op internet voldoende klei voorbeelden vinden van leuke objecten die je kunt maken. Knutselen met kleivoorbeelden is makkelijk. Vaak is er ook een filmpje van en kun je het namaken terwijl je het filmpje bekijkt.

Creatief met klei is leuk want als je eenmaal met je handen in de klei hebt gezeten wil je niks anders meer. Boetseerklei voorbeelden kun je ook vinden op Pinterest. Je ziet daar de meest leuke dingen voorbijkomen. Wil je een egel van klei maken of liever een vaas of een elf? Er zijn voorbeelden genoeg te vinden. Je hoeft je niet af te vragen: wat kan ik van klei maken? Als je internet bekijkt is er inspiratie genoeg te vinden. Vind je het niet leuk om alleen te kleien? Kleien met kinderen is ook erg leuk. Je zal verbaasd staan van hun fantasie.

Gewoon lekker creatief bezig zijn

Wat je kleit, maakt eigenlijk niet uit. Het gaat om het proces zelf. Dat het uiteindelijk een unieke, zelfgemaakte accessoire oplevert is mooi meegenomen. Het is ook goed om je kinderen lekker mee te laten kleien. Zijn ze erg druk en is er geen land mee te bezeilen? Geef ze een stuk klei en ze vermaken zich opperbest.

Creatief met klei

Wat kun je eigenlijk allemaal doen met klei en hoe tover je van die homp een mooi kunstwerk? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Gebruik vormpjes. Denk hierbij ook aan bakvormpjes. Je kunt figuurtjes steken uit de klei. Deze figuurtjes kun je gebruiken in jouw grote kunstwerk als decoratie bijvoorbeeld.
  • Je kunt ook afdrukken maken van bijvoorbeeld een blad van een boom. Maak met een deegroller de klei plat en glad. Leg het blad op de klei en rol erover heen met de deegroller. De structuur van het blad zit nu als afdruk in de klei. Makkelijk om zelf verder uit te werken en je fantasie los te laten.
  • Het is erg leuk om naamkaartjes te maken. Maak naam labels van klei. Je kunt hiervoor verschillende vormen gebruiken, lange rechte of juist een rond figuur. Maak een klein gaatje in het label waar later een touwtje door heen kan om het aan een cadeau te knopen. Je kunt zelf de naam in de klei schrijven maar je kunt ook lettersjablonen gebruiken. Bak de naam labels in de oven en geef ze een leuke kleur. Werk ze eventueel af met een glimmende of matte vernislaag.

Wat je ook verzint om te maken, het is gewoon leuk om te doen. Door vaker te kleien of te boetseren word je steeds handiger en verzin je straks de leukste dingen. Kleien is een leuke hobby!

gerelateerde berichten