Kerstkaarten: Ouderwets of nog steeds leuk om te geven en te krijgen?

Kerstkaarten: Ouderwets of nog steeds leuk om te geven en te krijgen?

In dit digitale tijdperk zijn dingen zoals het versturen van kerstkaarten voor sommige mensen enorm ouderwets geworden. Je kunt immers ook je vrienden een vrolijke kerst wensen via Facebook. Dat kan inderdaad, maar het geeft natuurlijk niet echt hetzelfde gevoel als een leuke kerstkaart. Misschien stuur je wel geen kerstkaarten meer omdat je denkt dat niemand erop zit te wachten. Maar is dat wel zo? In dit artikel gaan we er verder op in! 

De geschiedenis van de kerstkaart  

Elkaar in december goede wensen sturen, was in de Oudheid al een traditie. De Germanen en Romeinen gaven elkaar maretakjes en groene takken rond oudjaar en het nieuwe jaar. Er werden toen nog geen kaarten verstuurd, maar het principe van een kerstwens was al wel geboren. In de Middeleeuwen gaven mensen van adel in Europa elkaar houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen erop. De vroegste wenskaarten die ons bekend zijn, stammen ook uit de late Middeleeuwen. De eerste echte kerstkaart zoals wij die sturen, stamt uit het jaar 1611. Uiteindelijk zijn kerstkaarten natuurlijk meer commercieel geworden, maar de boodschap erachter is altijd hetzelfde gebleven.  

Is het sturen van kerstkaarten nog steeds leuk? 

Het sturen van een online kerstwens is misschien een stuk makkelijker, maar ook een stuk minder leuk en minder persoonlijk. De afgelopen jaren lijkt het er zelfs op dat het sturen van kerstkaarten onder de jeugd weer veel populairder is geworden. We vinden het namelijk weer steeds belangrijker om persoonlijk te zijn, in plaats van alles digitaal te doen. In de coronatijd hebben dit een hele tijd moeten missen, waardoor we het weer meer zijn gaan waarderen. Deze trend zie je ook terug in het sturen van kerstkaarten. Mensen maken zelfs steeds vaker weer zelf kerstkaarten. Vooral mensen van boven de vijftig geven vaak aan dat ze het ontvangen van een kerstkaart een erg mooi gebaar vinden. Maar ook onder jongeren worden kerstkaarten weer steeds meer gewaardeerd.  

Wat voor kerstkaarten kun je sturen? 

Vandaag de dag is er enorm veel keuze op het gebied van kerstkaarten, naar wat voor stijl je ook op zoek bent. De mooiste kerstkaarten zijn natuurlijk degene die je zelf maakt, met een eigen foto of een eigen ontwerp. Er zijn echter wel minder winkels waar je zulke kaarten kunt kopen, vergeleken met jaren geleden. Gelukkig kun je online ook eigen kerstkaarten laten maken, bijvoorbeeld met een eigen foto en eigen tekst. Als je goed zoekt, kun je kerstkaarten voortaan in iedere mogelijke stijl vinden! 

gerelateerde berichten