Ierland, de mooiste plekjes waar je een bezoekje aan moet brengen

Ierland, de mooiste plekjes waar je een bezoekje aan moet brengen

Ierland is een wandelland bij uitstek. Samen met Noord-Ierland heeft het land wel bijna 1.000 paden en wandelroutes. Deze zijn gesitueerd in een grote verscheidenheid van landschappen. Bovendien vind je er tal van bijzondere plekjes en bezienswaardigheden. Samen met de gastvrije bevolking maakt dit Ierland tot een van de mooiste bestemmingen voor een wandelvakantie. In deze blog vertellen we jou over de plekken die je niet mag missen.

Wandelvakantie Ierland

Zoals gezegd is Ierland een ideaal land voor een wandelvakantie. Wandelen in Ierland is één grote belevenis. Het is natuurlijk niet te doen om alle 1.000 paden en wandelroutes te beschrijven. Wij hebben dan ook voor jou de mooiste plekjes opgezocht, waarvan we hieronder een beschrijving zullen geven.

Ierland, de mooiste plekjes waar je een bezoekje aan moet brengen

The Kerry Way

Een van de bekendste wandelroutes in Ierland is de Kerry Way, een 214 kilometer lange route op het Ierse schiereiland Iveragh. De route, die is onderverdeeld in 9 etappes, loopt in principe parallel aan de met de auto te rijden panoramaweg ‘Ring of Kerry’. De start en finish van deze wandelroute ligt in de plaats Killarney.

Je wandelt door een prachtig wild maar zeer gevarieerd landschap. Zo kom je door prachtige oude loofbossen, wandel je over groen gekleurde bergen, door prachtige dalen en langs kraakheldere meren.

Het mooiste deel is de fenomenale kustlijn met zijn grillige kliffen en prachtige baaien met afgelegen zandstrandjes. Vanaf de kust heb je een geweldig mooi uitzicht over de diverse rotseilandjes. Naast de prachtige natuur, passeer je ook diverse archeologische bezienswaardigheden zoals Staigue Fort en schilderachtige dorpjes als Sneem.

Maar er is nog veel meer te beleven. Je komt bijvoorbeeld ook nog door Killarney National Park met haar mooie meren en verschillende bezienswaardigheden als Muckross House, Ross Castle en de Torc waterval. Het is allemaal te veel om op te noemen.

De Kerry Way loopt weliswaar door een bergachtig landschap, maar echt hoge toppen hoef je niet te bedwingen. Hierdoor is die voor iedereen met een goede conditie en redelijke ervaring, heel goed te doen.

The Burren Way 

De Burren Way is vooral bekend om het bijzondere landschap waar deze 114 kilometer lange route doorheen loopt. Je kunt deze tocht, die loopt van Lahinch naar Corofin, in een dag of 5 lopen. Het zeer markante rots landschap vormt een schril contrast met de diepgroene kleur van de Atlantische Oceaan. De mooie route loopt over bospaden en rustige wegen en kent een aantal flinke beklimmingen. 

The Dingle Way 

The Dingle Way is een wandeltocht van 179 lang. Zowel het begin en einde van de route ligt in de levendige stad Tralee, Co Kerry. De tocht die ongeveer 9 dagen duurt, loopt over de uitlopers van Slieve Mish. Naast de prachtige stranden bij onder meer Maharess zal je ook de rijke Ierse cultuur en geschiedenis ervaren. Echt een aanrader.

The Beara Way 

Deze fraaie wandelroute loopt over het Beara schiereiland. Deze bergachtige strook van 48 kilometer lang strekt zich uit in de Atlantische Oceaan. Het gebied ligt vrij afgelegen, waardoor het een van meest ongerepte gebieden is in het zuidwestelijk deel van Ierland. De vele bergen en de meren die worden omringd door een geweldig mooie kustlijn, maken dit tot een bijzonder gebied om te wandelen. De Beara Way die 152 kilometer lang is, leidt je niet alleen door het prachtige landschap maar ook langs diverse archeologische bezienswaardigheden waaronder veel grafstenen van de eerste bewoners uit de prehistorie.

The Ulster Way 

Als je kennis wil maken met Noord-Ierland, kan je dit het beste al wandelend doen. Dé wandelroute om dit te doen is de 1.000 kilometer lange tocht The Ulster Way. Over de volledige route doe je ongeveer 3 weken. Hij loopt onder meer door het Mourne-gebergte, langs kust van Antrim en het Sperrin-gebergte. Je moet voor deze tocht een goede conditie hebben, want onderweg moet je een aantal flinke beklimmingen maken. Het overgrote deel van deze wandeltocht loopt over bospaden en rustige asfaltwegen. Je zult waarschijnlijk wel begrijpen dat het op zo’n lange tocht niet te vermijden is dat je zo nu en dan over wat drukke wegen moet wandelen.

Overnachten, eten en drinken

Op de meest routes, liggen de begin- en eindpunten wel in een stad of dorp. Over het algemeen genomen, kan je hier altijd wel overnachten in een van de vele gezellige herbergen of B&B’s. Naast een goede nachtrust, kan je hier vrijwel altijd ook wel ontbijten en dineren. Onderweg kom je ook genoeg pubs of herbergen tegen om bijvoorbeeld te lunchen. Uiteraard kan je ook altijd iets in een van de plaatselijke winkels kopen. Ga je van de standaard routes afwijken is het echter wel verstandig om iets te snacken mee te nemen voor onderweg. Je zult dan namelijk niet altijd in de gelegenheid komen om iets te kopen.

Ierland, de mooiste plekjes waar je een bezoekje aan moet brengen

De beste reistijd voor een wandelvakantie Ierland

Ierland kent een zeer wisselvallig klimaat. Je kunt er in feite het hele jaar door gaan wandelen. Tussen mei en augustus zijn de temperaturen het meest aangenaam. Daar staat tegenover dat, zeker juli en augustus, het in deze maanden druk is. Ook de prijzen liggen meestal een stuk hoger. De lente en herfst zijn dan ook wellicht betere periodes. 

Regenen doet het in Ierland eigenlijk het gehele jaar door. Ook in de zomerperiodes valt er dus zeer regelmatig een bui. Je moet maar zo denken, dat het nu eenmaal bij Ierland hoort. Aan de westkust valt de meeste regen. In het oosten en zuidoosten is het met 150 regendagen per jaar relatief gezien het droogst.

Hoe je er het snelst komt

De eenvoudigste en snelste manier om naar Ierland af te reizen is met het vliegtuig. Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks van diverse luchthavens vluchten naar plaatsen als Dublin, Belfast of Cork. Denk eraan dat het erg druk is op de luchthavens, vooral in de vertrekhallen. Je moet dus terdege rekening houden met vertragingen. Heeft jouw vlucht vertraging gehad, vergeet dan geen vergoeding aan te vragen. Zeker doen want veelal heb je hier gewoon recht op. Bovendien is het in een mum van tijd gedaan.

gerelateerde berichten